Wanneer we het hebben over het bekijken van een zonsverduistering, moeten we altijd beginnen met een waarschuwing:
Kijk nooit zonder bescherming naar de zon! Gebruik altijd bescherming
Ook wanneer er slechts 1 procent van het zonlicht zichtbaar is, is het nog steeds schadelijk om naar de zon te kijken: niet doen dus!
We willen je zeker geen schrik aanjagen. Er zijn eenvoudige middelen beschikbaar om je op een veilige manier van een zonsverduistering te laten genieten.
Wat er ook gebeurt, je moet je ogen ALTIJD beschermen wanneer je naar de zon kijkt. Enkel wanneer de zon voor 100% verduisterd wordt, mag je je eclipsbril even afzetten. Zodra er terug zonlicht van achter de maanrand uit komt, moet je je bril opnieuw opzetten.
Bescherm ALTIJD je ogen. Ook al is slechts 1 procent van het zonlicht zichtbaar, dan nog moet je je ogen voldoende beschermen om blindheid te voorkomen.
Enkel tijdens een totale zonsverdusitering, wanneer de maan de zon volledig bedekt en de corona van de zon te zien is, mag je de eclipsbril afzetten. Zodra de diamantring weer verschijnt, moet je de eclipsbril opnieuw op je neus zetten.
Een gewone zonnebril vermindert bv. de UV-stralen van de zon, maar biedt niet voldoende bescherming om rechtstreeks naar de zon te kijken.
Je ogen en telescoop/verrekijker doen net hetzelfde: licht verzamelen in 1 punt, het punt dat we brandpunt noemen. Doordat het zonlicht in je telescoop verzameld wordt, ga je je ogen sneller beschadigen. Bij grote telescopen zal deze schade binnen een seconde optreden.
Een zonsverduistering bekijken met een telescoop zonder filter zal je ogen vrijwel onmiddellijk beschadigen.
Afhankelijk van het fototoestel dat je gebruikt, kan je fototoestel door de zonnestralen beschadigd raken. Maar ook voor je ogen is er gevaar. Wanneer je niet beschikt over een elektronisch zoekvenster, zal je je ogen ook beschadigen wanneer je hierdoor kijkt.
Deze filter plaats je op het oculair van de telescoop. Je plaatst deze filter op de plek waar al het zonlicht verzameld wordt. Op dit punt gaat het ontzettend heet worden. Het zal dus een kwestie van tijd zijn, vooraleer het oculairfilter zal begeven. Begeeft deze filter het op het ogenblik dat je aan het kijken bent, loop je buiten oogschade door de zon, ook nog eens het risico dat er glas in je ogen terecht komt.
Jammer genoeg worden deze filters toch nog bij sommige telescopen geleverd. Gooi deze filter weg, gebruik hem NOOIT!
Water zal het zonlicht reflecteren (en versterken). Ook het schadelijke zonlicht zal versterkt worden. Dit maakt water een onveilige methode om een zonsverduistering te bekijken.
In dit streamingtijdperk heb je misschien nog wat CD's in de kast liggen. Hoewel ze het zonlicht afzwakken laat een CD toch heel wat schadelijk zonlicht door.
Je hebt misschien nog oude fotonegatieven. Ook deze strookjes (ook al zijn het negatieven van mislukte foto's) zijn onveilig om naar de zon te kijken. Ze laten nog steeds schadelijk zonlicht door.